CrossFit; Ziekte, heilige graal of geen van beide?

CrossFit. Je bent er een voorstander of een tegenstander van. Het is alleen opvallend dat de voorstanders ervan vaak lijken op een 11 jarig puberend meisje dat net verliefd is geworden op de nieuwste boyband. Daarentegen is het ook opmerkelijk dat tegenstanders van CrossFit je vaak aankijken alsof ze net een slecht nieuws gesprek hebben gehad met de arts over de uitslag van hun soa onderzoek.

Dit blog is geschreven door Renato van Bloemenhuis. Renato is CrossFit headcoach bij Primal Performance en blogt op ​renatovanbloemenhuis.nl over CrossFit, high performance en persoonlijke ontwikkeling.

Ja. Er bestaat een wereld buiten CrossFit.

Ben jij een echte CrossFit fanboy of -girl dan geloof je het misschien niet. Toch is het echt waar. Er zijn mensen die zonder zweetbandjes, knee sleeves, kalkpoeder, kekkie legging of speedrope door het leven gaan.

Sterker nog, er zijn mensen die op een hele andere manier hun gezondheid onderhouden. Voetballen, rugby, vechtsporten, duursporten, etc. Allemaal mogelijkheden om je gezondheid op peil te houden.

Het is daarbij belangrijk om in je achterhoofd te houden dat niet iedereen dezelfde doelstellingen heeft, dezelfde dingen in het leven belangrijk vindt of simpelweg dezelfde activiteiten leuk vindt om te doen.

Nee. Van CrossFit krijg je geen rare uitslag.

CrossFit is namelijk helemaal geen ziekte. Mensen die stellig beweren dat CrossFit slecht voor je is, praten er vaak over alsof je een heftige aandoening of soa hebt opgelopen.

“Sinds dat onze Eddie lijdt aan CrossFit heeft hij alleen nog maar blessures.”

“Ja, dat krijg je hè. Had hij maar een jasje aan moeten doen toen ‘ie de sportschool binnen liep.”

Hey maar Eddie, die blessures van jou… Ligt dat aan CrossFit? Of ligt dat aan de manier hoe jij invulling geeft aan jouw CrossFit trainingen?

Mocht het kwartje nog niet helemaal zijn gevallen dan heb ik hieronder het recept voor een heerlijke ovenschotel aan blessures voor je.

  • Een flinke scheut “warming up is voor mietjes”.
  • Een halve liter “kipping en butterfly voor strict”.
  • 10 Plakken van “je altijd gigantisch op laten naaien door je sportmaatjes”.
  • 1kg aan “logboeken om de voortgang in vast te leggen die je nooit gebruikt”.
  • 24 Eetlepels “tegen beter weten in kromme deadlifts zo snel mogelijk afmaken”
  • Een snufje “RX in een WOD terwijl dit voor jou nog te hoog gegrepen is”.
  • 2 bouillon blokjes.

Zes maanden laten garen in de oven en succes is gegarandeerd.

Eet smakelijk.

Ja. Niet-CrossFitters hebben ook een brein.

Onmogelijk denk je?

Dan luister de volgende keer nog maar eens goed wanneer je iemand tegenkomt die niet aan CrossFit doet. Heel, heel, heel misschien dat hij of zij toch iets zinnigs te zeggen heeft.

Wij mensen waren al duizenden jaren aan het bukken om iets op te pakken, voordat die beweging een deadlift werd genoemd. Naast CrossFit zijn er tal van studies over het menselijk lichaam en de training, optimalisatie en revalidatie ervan.

Zo kunnen bijvoorbeeld de meeste fysiotherapeuten jou perfect uitleggen waar je op dient te letten om verantwoord een deadlift te maken. 

“Ja maar Fysiotherapie is geen CrossFit”. 

Of mogelijk dat iemand die jaren op hoog niveau een andere sport heeft beoefend je iets kan bij brengen over energiesystemen en de training daarvan.

“Ja maar ________ (atletiek, judo, basketbal, fill in the blank) is geen CrossFit”.

Nee dat klopt. En toch is het waar.

CrossFit is niets meer en niets minder dan een trainingsfilosofie. CrossFit streeft ernaar om een brede, algemene en inclusieve fitheid te creëren. CrossFit doet dat op zijn eigen manier, met bewegingen en trainingsprincipes die stuk voor stuk ook in andere sporten en professies voorkomen.

In die zin is het heel simpel.

Je vind CrossFit leuk of niet.
Je gelooft in de trainingsfilosofie, of niet.

Is het antwoord op beide vragen ja, dan betekent dat verder niet dat alle niet-CrossFitters geen recht van spreken hebben en direct moeten worden uitgeroeid.

At ease soldier.

Nee. CrossFit is geen verbodsbord.

CrossFit verbied je niet om andere bewegingen te maken. Mis jij bepaalde bewegingen of oefenvormen, voeg die dan lekker toe in je trainingsschema. Of vind je het leuk om nog een andere sport te beoefenen, do ya thang! Er is niemand die je tegenhoudt.

Sterker nog, CrossFit moedigt je aan om andere sporten te beoefenen.

In het artikel “What is Fitness” uit de Level 1 Training Guide*, heeft Greg Glassman (de oprichter en CEO van CrossFit Inc.) letterlijk geschreven:

“Sport, in many respects, more closely mimics the demands of nature than does our training. We encourage and expect our athletes to engage in regular sports efforts in addition to all of their strength and conditioning work.”

* De Level 1 Training Guide omschrijft uitgebreid de methodologie van CrossFit en wordt gebruikt ter ondersteuning van de CrossFit Level 1 Certificate Course.

CrossFit geeft je een stabiele basis.

CrossFit creëert een stabiele basis voor je, vergelijkbaar met wat een sterke motor voor een Jeep doet.

CrossFit is een gevarieerde, functionele en intensieve manier van bewegen. Het doel is niet om de beste te worden in één specifiek onderdeel zoals bijvoorbeeld een powerlifter of een wielrenner.

Het doel is juist om goed te worden in alle conditionele eigenschappen; van kracht tot snelheid, van power tot uithoudingsvermogen en van flexibiliteit tot behendigheid.

Een CrossFitter is een specialist in niet specialiseren.

Je leert nieuwe bewegingen kennen en je begeeft je in een sociale stimulerende omgeving.

Als jij een andere sport leuker vindt of er meer in gelooft, hoeft CrossFit daar niet de dupe van te zijn omdat jij het loopt af te kraken.

Van de andere kant is CrossFit ook niet de heilige graal. Er zijn namelijk meerdere manieren om fit en gezond te worden.

Het gaat er vooral om dat je plezier hebt in wat je doet en vertrouwen hebt in de trainingsfilosofie.

MOBWOD is een nederlands online trainingsprogramma gericht op CrossFit Mobility en CrossFit performance in de breedste zin van het woord.

Delen mag altijd!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Oh yeah!

There's more

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

Eindelijk kunnen we weer buiten sporten. Al die opgekropte energie…
Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Avondklok. Kroegen en restaurants zijn gesloten. Gezellig even winkelen zit…
“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

Herman Slot is (tot zover wij weten) de oudste lezer…

wist je dat

Kleding en fitness twee totaal verschillende werelden zijn.

Daarom is To-Impress onze partner op heb gebied van kleding en merchandise.