Schouders om op te bouwen. Voorkom blessures en help je progressie met sterke schouders.

Schouderblessures zijn veelvoorkomend onder crossfitters. Vreemd? Niet echt! Heel veel oefeningen die in WOD’s worden toegepast vormen in meer of mindere mate een belasting voor je schouders. Kippen, pressen, snatchen, zwaaien met een kettlebell, push ups in horizontaal en verticaal opzicht. Je schouder kan het allemaal, maar er zijn grenzen.

Dit blog is geschreven door Ben Mengelers en Mindy Thoolen van gryp, specialisten in voeding, sport en coaching. Ga voor meer informatie naar www.gryp.nu.

Goed ontwikkelde schouderspieren kunnen het blessurerisico aanzienlijk verminderen.

De meeste schouderblessures zijn niet zozeer het resultaat van schouderspieren die de belasting niet aan kunnen, maar komen voort uit de belasting op je schoudergewricht, je pezen en botten in de schouderregio. Bijkomend voordeel: wat zogenaamd accessory work kan een flinke bijdrage leveren aan progressie in je CrossFit specifieke lifts.

In dit blog geven we drie oefeningen voor schouders om op te bouwen.

Thor press.

De thor press is een unilaterale (uitgevoerd met één arm) dumbbell shoulder press. Het doen van unilaterale bewegingen kan helpen bij het oplossen van een krachtverschil tussen links en rechts. Begin in dit soort bewegingen altijd met je minder sterke kant en dupliceer hetzelfde aantal herhalingen aan de andere kant. Voor de correcte uitvoering, check je deze;

Butterfly raise.

De zijkant van de schouders krijgt vaak belasting te voortduren bij press bewegingen boven het hoofd. Dit gedeelte van je schouder is maar heel klein en het zetten van veel kracht kan snel tot overbelasting leiden. Met de butterfly raise train je de zijkant van de schouder vanuit een zo groot mogelijke bewegingsuitslag en de rotatie zorgt voor een grotere activatie. Tip: voer deze beweging uit met licht gewicht en veel herhalingen.

Supplementen? Bespaar je de moeite en de centen.

De nadruk bij veel lifts die in crossfit voorkomen ligt op de voorkant en zijkant van de schouders. Voor een sterke schouderpartij, is het belangrijk om ook de achterkant aandacht te geven. De rear delt fly is een van de meest makkelijk toe te passen oefeningen binnen de setting van een CrossFit box gezien je deze in plaats van aan een cable ook kan uitvoeren met een band of dumbbell. Kijk naar de video voor een correcte uitvoering.

Heb je al een schouderblessure, raadpleeg dan altijd eerst je fysio en vraag of trainen raadzaam is. Wil je zeker weten dat je de oefening goed uitvoert, laat je techniek dan checken door één van ons of de trainers bij Primal.

Maak een afspraak voor een vrijblijvende (en gratis) kennismaking met gryp of kom naar een van de inloopspreekuren.

Delen mag altijd!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Oh yeah!

There's more

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

Eindelijk kunnen we weer buiten sporten. Al die opgekropte energie…
Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Avondklok. Kroegen en restaurants zijn gesloten. Gezellig even winkelen zit…
“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

Herman Slot is (tot zover wij weten) de oudste lezer…

wist je dat

Kleding en fitness twee totaal verschillende werelden zijn.

Daarom is To-Impress onze partner op heb gebied van kleding en merchandise.