Just breathe. Hoe ademhaling jou kan helpen om sterk en stressbestendig te worden.

Het is een automatisch, lichamelijk proces en nauwelijks voelbaar. Het grootste gedeelte van ons denkt dan ook niet over deze bezigheid na. Pas als we zenuwachtig worden of grote inspanningen moeten leveren merken we het op en eigenlijk is het dan al te laat om de eerste ongemakken die het kan veroorzaken te voorkomen.

Dit blog is geschreven door Monnie van Monnie’s Mind, Monnie inspireert je om jouw beste leven ooit te leven!. Hoe ze dat doet? www.monniesmind.nl.

Raadseltje!
Het is een automatisch, lichamelijk proces en nauwelijks voelbaar. Het grootste gedeelte van ons denkt dan ook niet over deze bezigheid na. Pas als we zenuwachtig worden of grote inspanningen moeten leveren merken we het op en eigenlijk is het dan al te laat om de eerste ongemakken die het kan veroorzaken te voorkomen. Een mens kan gemiddeld 3 minuten zonder…..

Weet je het al?
Ik heb het over onze ademhaling! Ik denk één van de meest onderschatte, beïnvloedbare factor van je fysieke en mentale welzijn.

Why, why, why?


De afgelopen jaren ben ik flink bezig geweest met persoonlijke ontwikkeling. En in alle (ja echt in alle!) vormen van coaching, workshops, yogareizen en programma’s die ik gevolgd heb, is de kracht van goed ademen besproken.

Nu voel ik twee vragen opkomen! 1. Wat is goed ademen dan? en 2. Waarom is het zo belangrijk je hiervan bewust te zijn? Oftwel: ‘’What’s in it for me?’’

In de tijd waarin we leven is het stresslevel hoger dan ooit tevoren. Veel mensen hebben het idee voortdurend onder druk te staan door de combinatie van werk, het gezinsleven, social media en het altijd maar bereikbaar moeten zijn. Door stress gaan we vaker, sneller en oppervlakkiger ademen waardoor er een verstoring van de CO2 (zuurstof) balans in ons lichaam ontstaat. Dit leidt tot klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en depressieve gevoelens. De grootste reden om goed te ademen is dan ook om je geest tot rust te brengen waardoor deze klachten verdwijnen.

Daarnaast geeft een goede ademhaling je fysiek veel meer kracht en doorzettingsvermogen. Genoeg redenen om hiermee aan de slag te gaan dus!

Maar hoe adem je nu op de juiste manier?

Allereerst is het belangrijk te ademen door je neus. Daarnaast zit een goede ademhaling laag oftewel in je buik. Je kan dit testen door een hand op je onderbuik te leggen en te voelen of deze op en neer gaat. Je zal merken dat dit automatisch gebeurt als je jouw hand hier een tijdje laat liggen.

Veel mensen ademen hoog, vanuit de borstkas, waardoor het lastig is volledig te ontspannen en weerbaar te zijn in stressvolle situaties. Je ademhaling aanpassen is geen hogere wiskunde maar vergt wel wat doorzettingsvermogen. Het is een wijziging in een vast patroon en heeft vaak even tijd nodig om in te burgeren.

Maar de voordelen wegen zeker op tegen deze investering dus: Go for it!

Bewustwording is het sleutelwoord!

Ga als eerste stap eens letten op jouw ademhaling. Om de bewustwording te stimuleren zou je elk uur een timer kunnen zetten. Steeds als je alarm af gaat voel je bij jezelf waar je ademhaling zit en pas je deze zo nodig aan. Je gaat merken dat je na verloop van tijd steeds vaker op de juiste manier ademt totdat het volledig in je systeem is opgenomen. Mocht je behoefte hebben aan meer ‘’adem-tijd’’ dan zijn er verschillende mediatie-apps die je hierbij kunnen ondersteunen zoals ‘Meditation Moments’ of ‘Headspace’.

Deze zorgen ook direct voor een ontspanningsmomentje gedurende de dag dus een win-win situatie als je het mij vraagt.

Heb ik je al overtuigd om met je ademhaling aan de slag te gaan? 

Monnie inspireert je om jouw beste leven ooit te leven!
 Hoe ze dat doet?

Delen mag altijd!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Oh yeah!

There's more

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

Eindelijk kunnen we weer buiten sporten. Al die opgekropte energie…
Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Avondklok. Kroegen en restaurants zijn gesloten. Gezellig even winkelen zit…
“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

Herman Slot is (tot zover wij weten) de oudste lezer…

wist je dat

Kleding en fitness twee totaal verschillende werelden zijn.

Daarom is To-Impress onze partner op heb gebied van kleding en merchandise.