Je wilt van alles. Hartstikke schattig. En wat wil jij nu eigenlijk echt?

Je wilt van alles en hebt ook al van alles voor elkaar gekregen. Toch ben je niet helemaal happy met wat je op dit moment doet in je leven. Of misschien krijg je stress van de manier waarop jij bepaalde zaken aanpakt op het gebied van gezondheid, werk of financiën.

Dit blog is geschreven door Willem Peters van Primal. Primal gelooft dat het onderhouden van een gezonde levensstijl leuk en toegankelijk is. Ga voor meer informatie naar www.primal.nl

Om precies daar uit te komen waar je wilt zijn

Dien je allereerst helder te hebben waar de fuck je eigenlijk wilt uitkomen. Datzelfde geldt voor de manier waarop jij dit wilt ervaren. Als je niet weet hoe jij graag wilt functioneren in de wereld, hoe kun je dan ooit toetsen welke keuzes je helpen om jouw doel te behalen?

Er is altijd een bepaalde voorraad glycogeen in je lichaam beschikbaar. Afhankelijk van hoeverre je deze voorraad aanspreekt tijdens je workouts, dien je deze voorraad tussentijds aan te vullen.

Schrijf op wat je wilt en hoe je het wilt.

Hier begint de uitdaging. Want veel mensen weten niet wat ze willen. Althans, wat ze echt willen. En dat is zo gek ook niet. Want de waan van de dag is waar de meeste mensen doorgaans hun klauwen aan vol hebben.

Email, telefoon, druk op het werk, de was, aandacht voor gezin, familie, vrienden en tinder-matches, nog meer was, boodschappen, sociale verplichtingen en nog meer fucking was.

 • Wat wil je nu eigenlijk echt?
 • En hoe wil je het graag beleven?
 • Hoe zie je jezelf in jouw droomplaatje functioneren?

Laten we het plaatje wat je schetst je doeltoestand noemen. Ga er eens voor zitten en werk je doeltoestand uit aan de hand van onderstaande voorwaarden.

Schrijf het op of typ het uit.

Echt? Ja. Schrijven helpt je namelijk om grondig en specifiek uit te vinden wat je echt wilt. Omdat je de zinnen nog een keer kunt teruglezen kun je checken of je het eigenlijk wel eens bent met die mafkees aan het stuur.

Praat over Jantje, Pietje of Betsy.

Mits dat je Jantje, Pietje of Betsy heet, anders gebruik je gewoon jouw eigen naam. Het is namelijk de bedoeling om je doeltoestand uit te schrijven over jezelf in de derde persoon. Dit creëert een beetje afstand van jou en jezelf, waardoor je minder emoties aan je verhaal verbindt.

Dit kan helpen wanneer je een drukke dag achter de rug hebt of momenteel in een stressvolle situatie zit. Ook als je momenteel lekker in je panty zit, is het aan te raden om je doeltoestand uit te schrijven in de derde persoon.

Vul twee A-viertjes.

Geen paniek, rustig tot tien tellen en ga alsjeblieft weer verder met ademhalen. Er zit immers geen tijdsdruk op, als je maar opschiet.

Geintje. Neem de tijd die je nodig hebt. Je kunt er zelfs meerdere dagen over doen. Twee A-viertjes vullen kan voor veel mensen een uitdaging zijn. Geef jezelf daarom een realistische deadline. Hierdoor heb je alle tijd om eraan te werken en omdat je jezelf een deadline hebt gegeven, weet je ook zeker dat het uitgevoerd gaat worden.

Vermeld in ieder geval 1 jaar.

Je doeltoestand mag je schrijven over zowel een microscopisch nabije als oneindig verre toekomst. Zorg in ieder geval dat je ook jouw doeltoestand omschrijft over 1 jaar.

 • Wat wil je op dat moment bereikt hebben?
 • Hoe praten je vrienden en collega’s over je?
 • Hoe ziet je leven er dan uit en hoe zie je jezelf dan het liefst?

Jouw doelstand schrijven over één jaar houdt het tastbaar, waardoor je de eerstvolgende stappen vaak gemakkelijk in kaart kunt brengen. Daarnaast geeft het ook een bepaalde noodzaak. Een paar maanden verklooien door de ontzettende lambal uit te hangen en je bent al bijna op de helft van het jaar.

Wanneer je het prettig vindt om ook te schrijven over je doeltoestand van twee, vijf of 20 jaar in de toekomst, doe dat dan lekker.

Vormvoorwaarden

Zorg dat jouw doeltoestand aan onderstaande vormvoorwaarden voldoet.

 • Positief geformuleerd. Schrijf op wat je wel wilt bereiken, in plaats van wat je niet wilt bereiken.
 • Realistisch. Houdt rekening met de praktijk. Zorg ervoor dat het haalbaar en tegelijkertijd uitdagend is.
 • Binnen eigen controle. Het doel wordt door jezelf in gang gezet en onderhouden.
 • Specifiek. Omschrijf de context. Vermeld waar, wanneer en met wie. Omschrijf je interne staat en extern gedrag.
 • Toetsbaar. Wanneer heb je het doel bereikt of wanneer mag je jezelf belonen?
 • Ecologische verantwoord. Kijk naar de gevolgen voor jezelf en je omgeving. Sluit het aan bij je persoonlijkheid?

Been there, done that, got the t-shirt.

Proficiat! Je hebt iets voor elkaar gekregen wat je onderscheidt van vele anderen. Er zijn maar weinig mensen die zo helder hebben verwoord waar ze over één jaar of meer willen staan.

Die net zo specifiek hebben omschreven hoe ze zichzelf zien functioneren en hoe ze graag willen dat hun naasten over hen praten.

En nu?

Simpel.
Do the fucking work.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Vraag een gratis gesprek aan bij gryp en start met het veranderen van jouw leefstijl.

Delen mag altijd!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Oh yeah!

There's more

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

Eindelijk kunnen we weer buiten sporten. Al die opgekropte energie…
Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Avondklok. Kroegen en restaurants zijn gesloten. Gezellig even winkelen zit…
“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

Herman Slot is (tot zover wij weten) de oudste lezer…

wist je dat

Kleding en fitness twee totaal verschillende werelden zijn.

Daarom is To-Impress onze partner op heb gebied van kleding en merchandise.