Het ontstaan van CrossFit; de sport, het bedrijf, de affiliates en de games.

CrossFit is in de loop der jaren uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Een sport en een trainingsmethodiek, zelfs een way of life. Maar waar is het precies ontstaan en wanneer? Wie waren de grondleggers en hoe is het zo gegroeid naar wat het nu is?

Dit blog is geschreven door Renato van Bloemenhuis, CrossFit head coach bij Primal.

Met meer dan 16.000 affiliates (officiële CrossFit boxen) in de wereld en duizenden atleten verdeeld over alle continenten kun je wel zeggen dat CrossFit een succes is. Wat ooit begon als een methode om personal training te geven, dus 1 op 1, is uitgegroeid tot een wereldwijd gevestigde merknaam en sport. Inclusief sponsoring, opleidingen, toernooien en een enorm ecosysteem van bedrijven en organisaties die daarom heen is gegroeid.

Affiliates CrossFit

Het begin

Greg en Laura Glassman startten CrossFit in 2000 in Santa Cruz, California. Het was toen simpelweg de naam van hun gym en de naam van hun “methode” om training te geven. Maar het idee van CrossFit als trainingsmethode begon al eerder in het hoofd van Greg toen hij een turner was in zijn jongere jaren. Hij kwam er al snel achter dat hij met het trainen met dumbells en halters sterker kon worden dan al zijn mede turners die alleen maar hun eigen lichaamsgewicht gebruikten als weerstand.

Hij fietste ook regelmatig met een groep vrienden en wilde natuurlijk de snelste zijn. Trainen met gewichten hielp hem daar ook mee. Uiteindelijk bedacht hij dat hij meer gewicht kon verzetten dan zijn fietsmaten, harder kon fietsen dan de jongens waar hij mee turnde en beter in de ringen was dan de mensen waar hij in het krachthonk mee deadlifte. Hij begon zich af te vragen: “wat is de prijs die je betaalt voor specialisatie?”

En vanuit dat perspectief is hij begonnen met zijn idee voor CrossFit: een trainingsvorm die een atleet blootstelt aan een grote variatie van bewegingen en belastingen in verschillende vormen onder hoge intensiteit om zo de meest complete atleet te worden.

Na de scheiding wilde Laura haar aandelen van het bedrijf verkopen aan een andere partij maar Greg kocht haar aandelen en werd eigenaar van het bedrijf in de winter van 2015.

Affiliates

De eerste “affiliate” werd opgericht in 2001: CrossFit North in Seattle, Washington. Eigenlijk was het simpelweg een gym die Greg’s trainingsmethodiek genaamd CrossFit inzette in een small group gym setting en de naam CrossFit gebruikte om dat duidelijk te maken. En die Greg een jaarlijks bedrag betaalde volgens het zogenaamde affiliate systeem die we kennen van bedrijven zoals bijvoorbeeld McDonalds en Starbucks. 

Voor de mensen die niet weten wat een affiliate systeem is, in een notendop: iemand start een bedrijf of een winkel en anderen kunnen precies zo’n bedrijf of winkel starten met dezelfde naam, hetzelfde logo, dezelfde producten etc. Daarmee liften ze mee met de bekendheid van dat bedrijf, krijgen ze steun vanuit het hoofdkantoor, kunnen ze de marketing gebruiken van dat bedrijf etc. In ruil daarvoor betalen ze dat hoofdbedrijf een startbedrag, jaarlijks tarief of in percentages van de winst of een combinatie van die drie.

CrossFit North was de eerste, aan de andere kant van het land. Een mijlpaal dus. Een paar jaar later, in 2005 waren het er 13. Nu dus meer dan 16.000. 

Om het in de juiste context te plaatsen, in vergelijking met andere affiliate bedrijven:

 1. Subway — 42,998*
 2. McDonald’s — 37,200*
 3. Starbucks — 28,720*
 4. KFC — 20,404*
 5. Burger King — 16,859*
 6. Pizza Hut — 16,796*
 7. CrossFit — 15,500 (2018 approximate data)
 8. Domino’s Pizza — 15,000*

*Cijfers uit 2017, het laatste jaar met betrouwbare data.

Als je dan ziet dat CrossFit op plaats 7 staat tussen al die enorme bedrijven met wereldwijde naamsbekendheid is het niet zo raar dat tegenwoordig bijna iedereen “wel eens van CrossFit gehoord heeft’’…

Wij zijn ook een Crossfit affiliate, net zoals alle andere boxen in Nederland. Je mag alleen officieel CrossFit lessen geven, de naam CrossFit in je marketing gebruiken en meedoen aan officiële CrossFit toernooien zoals de Open als je een officiële CrossFit affiliate bent. Alle CrossFit affiliates vindt je op de Affiliate Map

Groei

In de zomer van 2004 opende Brand X CrossFit de 5e affiliate. Op 24 juni 2014 draaide Royal Docks CrossFit in Londen, Engeland zijn eerste CrossFit les en werd de 10.000e CrossFit affiliate. 

2012 tot 2015 waren de gouden jaren voor CrossFit. Er openden toen 8500 locaties wereldwijd. Ik zat zelf ook in die periode toen ik Crossfit Helmond opende in september 2013. 

Primal startte als CrossFit Weert in augustus 2014. CrossFit Gymert is de oudste Nederlandse box en is opgericht in Gemert in 2005.

CrossFit business

Prijzen en tarieven variëren per land en per regio. Een tarief voor onbeperkt CrossFit lessen in grote steden als New York kan starten bij 500 dollar per maand tot een box in India waar je omgerekend voor 12 euro onbeperkt CrossFit lessen kan komen draaien. Dat hangt natuurlijk af van de locatie, vraag en aanbod en de levensstandaard van de regio. CrossFit Louvre in hartje Parijs vraagt 180 euro per maand voor onbeperkt CrossFit lessen en bij Bucktown CrossFit in Chicago, VS betaal je 249 dollar per maand voor onbeperkt trainen. 

Er zijn meer dan 200 CrossFit boxen in Nederland, in de meeste grote steden zit wel een box. De grootte van CrossFit boxen varieert enorm. Er zijn kleine boxen in Nederland met minder dan 50 leden en hele grote boxen met meer dan 500 leden. In Nederland liggen de prijzen gemiddeld tussen 160 euro tot 100 euro voor onbeperkt trainen.

Een paar voorbeelden voor abonnementen om onbeperkt aan de lessen mee te doen: 

 • Unscared CrossFit – 160 euro per maand
 • CrossFit Vastberaden – 135 euro per maand
 • CrossFit AKA – 135 euro per maand
 • CrossFit Wildhearts – 130 euro per maand
 • CrossFit Alkmaar – 115 euro per maand
 • CrossFit Dom City – 115 euro per maand

CrossFit Games

De CrossFit Games zijn onze wereldkampioenschappen. Ons hoogste podium. Het succes van de CrossFit Games heeft een cruciale rol gespeeld in de groei van CrossFit. In de VS werden op het hoogtepunt van de populariteit van onze sport de Games uitgezonden op mainstream tv kanalen en heeft er toe geleid dat veel mensen voor het eerst konden zien wat CrossFit was en hoe fit en compleet de atleten zijn die meedraaien op het hoogste niveau.

De CrossFit Games staat bekend om de slogan “Fittest On Earth” en is gestart in 2007. De CrossFit Open, het online toernooi die de eerste kwalificatieronde is voor de Games en waar iedereen aan mee kan doen in zijn eigen box is gestart in 2011.

Dit jaar wordt er een kleinschalige versie van de Games gehouden vanwege het hele Covid verhaal.

Toekomst

Dit jaar is het bedrijf verkocht aan de nieuwe eigenaar Eric Roza. CrossFit groeit nog steeds, met nieuwe affiliates die geopend worden, al is de grote groei die in de gouden jaren de sport en het bedrijf zo groot heeft gemaakt, voorbij.

De tijd zal uitwijzen hoe de sport en het bedrijf CrossFit zich verder zal ontwikkelen. Met elke WOD die we hier bij Primal doen bouwen ook wij aan het verhaal van wat CrossFit is en zal worden. En daar zijn we trots op.

WOD Beads

Raak nooit meer de tel kwijt tijdens een WOD met WOD Beads, door en voor CrossFitters.

Delen mag altijd!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Oh yeah!

There's more

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

Eindelijk kunnen we weer buiten sporten. Al die opgekropte energie…
Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Avondklok. Kroegen en restaurants zijn gesloten. Gezellig even winkelen zit…
“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

Herman Slot is (tot zover wij weten) de oudste lezer…

wist je dat

Kleding en fitness twee totaal verschillende werelden zijn.

Daarom is To-Impress onze partner op heb gebied van kleding en merchandise.