Bepaal wat jij echt wilt.
Veel mensen weten niet wat ze echt willen. Of hebben hier misschien wel een vaag idee van, alleen hebben ze dit nog nooit echt duidelijk weten te verwoorden. Echter, weten wat je echt wilt is zo ontzettend waardevol. Het liefst uitgebreid en zo helder mogelijk omschreven.
Lees het blog “Je wilt van alles. Hartstikke schattig. En wat wil jij nu eigenlijk echt?” en start met het helder omschrijven van jouw doeltoestand. Dit voorkomt dat je na al die meters die je hebt gemaakt het bordje “ausfahrt” tegenkomt en je jezelf dan pas bedenkt dat je een hekel hebt aan bratwurst en schnapps!
Bepaal de allereerste actie.
Met je doeltoestand in je achterhoofd is het van belang om elke keer opnieuw te bepalen wat de eerstvolgende actie is. Hierdoor voorkom je namelijk een algehele malaise vanwege de indrukwekkende grote hoop van onoverzichtelijke acties waar je anders tegen aan zou kijken.
Definieer de eerstvolgende actie zo specifiek mogelijk. Het is namelijk heel gemakkelijk om te zeggen “Plan aan John voorleggen”. Maar, ga je dit persoonlijk doen of via mail of telefoon? Is het handig om hem vooraf even te bellen en een aparte afspraak in te plannen? Heb jij John zijn nummer eigenlijk wel? En hoever is dat prachtige plan eigenlijk al uitgewerkt of heb je daar nog hulp bij nodig? Een eerste actie zou in dit geval dus kunnen zijn “Patricia mailen met de vraag om plan te herzien” of “John bellen, afspraak maken”.
Kleine stappen maken het grote verschil. De meeste mensen overschatten wat ze in een dag kunnen doen en onderschatten wat ze in een jaar gedaan kunnen krijgen. Faberyayo van De Jeugd Van Tegenwoordig heeft het juist; ‘hou het klein, hou het dicht bij jezelf.’
Houd focus.
Zoek hulpmiddelen om de focus met betrekking tot jouw doelen vast te houden en indien nodig te verhogen. Wat sterk aan te raden is, om je focus gemakkelijk te verhogen en vast te houden, is het stellen van een dagdoel. Bepaal wat de belangrijkste taak is die jij aan het einde van de dag afgetikt wilt hebben. Schrijf deze op of spreek het uit naar iemand (collega of partner).
Check aan het einde van de dag of je jouw dagdoel hebt gehaald. Is dat gelukt? High-five, chest bump en boks ouwe, well done. Het dagdoel niet gehaald? Ook mooi. Het voelt waarschijnlijk een beetje klote. En dat is goed. Het verhoogt namelijk de focus net zo veel, of misschien nog wel meer, als je het dagdoel niet haalt. Je gaat hierdoor bewust opnieuw kijken naar waar het mis is gegaan. Misschien had je een te ambitieus doel voor de dag, of ben je om een bepaalde reden vaak afgeleid geweest waardoor je het niet gehaald hebt.
Hoe dan ook, je leert sowieso iets over jezelf, wat je uiteindelijk verder brengt in het behalen van jouw grote doel.
Gebruik rituelen.
Maak slim gebruik van rituelen. Rituelen werken namelijk heel goed voor jouw vlezige voertuig aka lichaam. Ben niet bang, je hoeft echt niet ineens een tovenaars outfit aan te schaffen om met rituelen te werken. Het stellen van een dagdoel is bijvoorbeeld ook al een ritueel.
Misschien werkt het goed voor jou om de dag te starten met een paar fysieke oefeningen of stretches. Wellicht vind je het prettig om de dag te eindigen met een korte wandeling. Wat het ook is, check of het voor jou op dit moment in je leven werkt. Zo ja, implementeer het dan. Zo niet, stop ermee.
Als je bijvoorbeeld ondervindt dat je nog een halve nacht wakker ligt omdat je het laatste uur voordat je in bed kroop alle youtube filmpjes over schattige baby panda’s hebt gekeken, is het wellicht beter dat je dit ritueel schrapt.
Rituelen helpen je focus te houden, ook in moeilijke tijden. Je creëert hiermee momentum.
Ben niet bang om op je bletter te gaan.
Heb je iets geprobeerd dat uiteindelijk is mislukt? Lekker bink! Je hebt hiermee waarschijnlijk iets nieuws geleerd. Mensen die nooit falen zijn veelal mensen die graag in comfort zone blijven of naast hun normale job superheld zijn. Je ontwikkelt jezelf nu eenmaal het snelst door falen en opstaan. Als de uitkomst anders is dan gewenst dan stuur je bij en probeer je het de volgende keer anders.
Soms kan het lastig zijn om jezelf te dwingen om in actie te komen. Denk dan “Better done than perfect”. Wachten tot jouw idee, situatie of boodschap helemaal perfect is uitgewerkt is onrealistisch. Want wanneer is het echt helemaal perfect? In bijna alle gevallen kun je nog wel iets verbeteren. Dit streven naar perfectie zorgt vaak voor verlamming en passiviteit. Je schiet hier niets mee op. En zelfs al zou je het lukken om iets volledig en perfect uit te werken, dan is in de meeste gevallen jouw idee niet meer up to date, de situatie alweer anders en de boodschap niet meer relevant.