8 Tips om succesvol je leefstijl te veranderen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft op de lange termijn en op weg gaat naar een verandering van leefstijl in plaats van een superstreng sportregime of tijdelijk dieet dat je never nooit de rest van je leven volhoudt.

Dit blog is geschreven door Ben Mengelers en Mindy Thoolen van gryp, specialisten in voeding, sport en coaching. Ga voor meer informatie naar www.gryp.nu.

Stel realistische doelen

We know… Mega cliché. Desalniettemin enorm belangrijk. Ben eerlijk en kijk kritisch naar jezelf en je verwachtingen. Wat is precies hetgeen dat je wil bereiken en wat heb je ervoor over om dat te bereiken. Staan die twee factoren in de juiste verhouding tot elkaar? Ben volledig en neem alle mogelijke invloeden en factoren in je overweging mee. Vergelijk jezelf niet met anderen, kijk daarentegen naar je eigen omgeving, denkbeelden en overtuigingen.

Creëer structuur & plan vooruit

Gedurende je leven heb je ontzettend veel gewoontes en structuren aangeleerd (door jezelf of anderen). Ga na welke gewoontes en structuren jij nu gebruikt die op dit moment niet meer voor goed voor jou werken. Deze wil je veranderen door ze te vervangen door nieuwe gewoontes en structuren.

Dat gaat niet zonder slag of stoot. Wat je hierbij heel erg kan helpen is vooruit plannen. Door bijvoorbeeld je voeding een dag vooruit te plannen (in de app  of op papier) of je sportmomenten in je agenda te noteren kies je bewust momenten waarin jouw nieuwe gewoontes en structuren tot uiting kunnen komen. Daarna zit de kracht hiervan in herhaling van het proces

Steun van je omgeving

Je kunt zelf nog zo hard werken, als je omgeving niet mee wil dan is het gewoonweg lastig. Jij wil een gezonde maaltijd bereiden terwijl de rest van het gezin schreeuwt om een pizza shoarma. Het beste wat je kunt doen is je omgeving erin meenemen en uitleggen dat je bepaalde doelstellingen hebt of een bepaalde veranderingen wil doorvoeren.

Heb je mensen in je omgeving die zich daar alleen maar negatief over uitlaten, dan is het wellicht slim om jezelf af te vragen of je daar nog wel tijd en energie aan wilt besteden.

Experimenteer met wat bij jou past

Een leefstijl is alleen maar op lange termijn te hanteren als die leefstijl ook bij jou als persoon past. Probeer niet geforceerd 6 keer op een dag te eten als je je beter voelt bij 4 maaltijden en ga niet fitnessen als je eigenlijk liever in de natuur aan het hardlopen bent.

En ja, misschien is het nodig dat je bepaalde dingen afleert omdat ze compleet haaks op je doelstelling staan.

Waardeer kleine successen

Wie het kleine niet eert…. De rest van de spreuk ken je wel. Waardeer zelfs je kleinste successen, zoals het eten van 1 stukje stokbrood in plaats van het hele brood. Uiteindelijk zijn het allemaal kleine stappen. Het is daarnaast veel relaxter om van het proces te genieten en op te merken wat wel al goed gaat of gelukt is. Een stip op de horizon hebben is belangrijk, denk er alleen wel aan om ook van de reis te genieten.

Ga uitdagingen aan

Een wijsheid die wij hebben opgedaan bij ons bezoekje aan Soldaat van Oranje. Sommige uitdagingen win je, tegen sommige leg je het af. Als je er een wint, voel je je lekker en sterk zodat je waarschijnlijk ook de volgende wint. Hoe meer je wint hoe makkelijker het wordt. Maak er een gewoonte van.

Focus op het positieve

Iedere tegenslag bevat een leermoment. Focus op de leermomenten in plaats van alleen maar op de tegenslag, wat er fout ging of niet is gelukt. Geen enkel proces gaat zonder slag of stoot. Zo ook het veranderen van je leefstijl. Leer van elke tegenslag, dat maakt het hele proces zoveel gemakkelijker.

Gun jezelf de tijd

Je huidige leefstijl heb je niet in 2 maanden ontwikkeld, dus is het waarschijnlijk dat je die ook niet in 2 maanden verandert of afleert. It takes time en die tijd heb je. Het helpt om kleine doelen te stellen. Hak het proces in stapjes aan en hou die stappen overzichtelijk voor jezelf

Het Newborn Primate Program is een ideale kennismaking met CrossFit en creëert een fijne basis voor deelname aan het reguliere lesprogramma.

Delen mag altijd!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Oh yeah!

There's more

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

RX Fysio - I’ve got your back! But now I hurt mine..

Eindelijk kunnen we weer buiten sporten. Al die opgekropte energie…
Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Is je motivatie al een tijdje helemaal (lock)down? Met deze 5 tips is ‘ie snel weer op peil.

Avondklok. Kroegen en restaurants zijn gesloten. Gezellig even winkelen zit…
“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

“Mijn sportieve leven” door Herman Slot, 90 jaar.

Herman Slot is (tot zover wij weten) de oudste lezer…

wist je dat

Kleding en fitness twee totaal verschillende werelden zijn.

Daarom is To-Impress onze partner op heb gebied van kleding en merchandise.