Een spelletje “I kill you, you kill me”, BJJ in een notendop.

Bij Braziliaans jiu jitsu (BJJ) proberen beide trainingspartners van elkaar te winnen door transities naar dominante controle posities, klemmen en verwurgingen.

Oeh! Leuk!! Klinkt als iets waar alleen zware criminelen en mensen met een moeilijke jeugd aan meedoen, waar kan ik me inschrijven?!

Nou nee, valt wel mee.

Wanneer een klem of verwurging zo strak zit dat je niet meer verder wilt of kunt, dan geef je een seintje aan de ander door af te kloppen. En dat jouw trainingspartner niet als een bezetene de klem door trekt, dat spreek je af door elkaar een fist bump te geven wanneer je begint met sparren.

Wat wel duidelijk is… “he killed you”. 1-0 voor je trainingspartner.

Two regular Joe’s… or Janes.

Twee gewone mensen met een gewoon leven, bijvoorbeeld gewoon werkzaam als leerkracht of accountant, die op een gewone doordeweekse avond eventjes helemaal ongewoon back to the roots gaan.

Ze doen namelijk iets wat wij mensen al duizenden, zo niet al miljoenen jaren doen. Wat ze doen? Ze doen beide hun uiterste best om de ander tot overgave te dwingen. Super primitief!

“I kill you”, dat is in de basis wat er gebeurt. Alleen dan met iets meer civiliteit. Je houdt er anders ook zo weinig sparringsmatties aan over.

Natuurlijke selectie.

Geïntroduceerd door Darwin en nog altijd van toepassing, ook in BJJ. Het werkt als volgt. Aangezien je bij BJJ regelmatig tot overgave wordt gedwongen dien je een bepaalde mate van trots aan de kant te zetten. En dat gaat niet iedereen even makkelijk af.

Een voorbeeld: Je vindt jezelf een hele bink, vooral wanneer je je favoriete Johnny Bravo pose aanneemt voor de spiegel. Je hebt graag een snel zonnebrilletje op, een kauwgom in je gaffel en stoer kijken is één van je meest beoefende hobby’s. En ja hoor, het was te verwachten, je vindt het ook nog eens “heel vet” om een potje te “vechten”.

Op een dag neem je deel aan je eerste proefles BJJ en kom je aan het eind van de les tot de realisatie dat je nog vaker hebt moeten afkloppen (aka “being killed”) dan het aantal schattige panda video’s dat op YouTube staat. Laat staan dat je potjes gewonnen hebt.

Nogal een aardverschuiving, helemaal omdat je er toch zeker van was een enorme bink te zijn.

Precies op dit punt komt onze Darwin om de hoek kijken. De één stapt over zijn trots heen, de ander lukt dat niet en 🎶 zien we nooit meer, te-rug 🎶

Brazilian jiu jitsu en grappling vullen elkaar goed aan.

BJJ lijkt qua regelgeving en spelvorm heel erg veel op grappling. Trap- en stoottechnieken zijn bij beide sporten niet toegestaan. Trainen in beide sporten is dan ook goed mogelijk.

Maak gebruik van twee gratis proeflessen!

Geen plek voor ego.

Dit is wat BJJ onder andere zo mooi maakt; binnen BJJ is er geen plek voor ego.

  • - Niet als je pas begint.
    - Niet als je al een tijdje bezig bent.
    - En ook niet als je vergevorderd bent.

Dit zorgt over het algemeen voor een hele prettige groepsdynamiek. Het creëert synergie en vertrouwen. Je traint namelijk het meeste van de tijd met trainingspartners die hun trots ook aan de kant kunnen zetten.

Wanneer je BJJ wilt leren dan kan dat niet zonder de ander. Door met een ander te rollen/sparren, krijg je inzicht in wat al goed gaat en wat je nog kunt verbeteren.

“I kill you, you kill me” is dus simpelweg onderdeel van het leerproces.

Dit blog is geschreven door Willem Peters van Primal Performance.
Primal Performance gelooft dat het onderhouden van een gezonde levensstijl leuk en toegankelijk kan zijn. Ga voor meer informatie naar
 www.primal.nl/performance/.

Geplaatst: 19 april 2019
Categorie:
, , , ,