Ben jij een beginnende BJJ-er of grappler? Hoi, dit is Henk.

Wanneer je from scratch begint met Braziliaans jiu jitsu (BJJ), is het handig om het leren van het BJJ-spel te benaderen als het bestuderen van een landkaart.

Ben je nieuw tot de BJJ sport? Lees dan verder, wellicht kan het stappenplan hieronder je helpen het spel sneller onder de knie te krijgen.

Ben je een ervaren BJJ-er? Stop met lezen gek, geef de beginners ook een kans.

Hallo, dit is Henk.

Henk houdt van appelmoes, heeft een tijger genaamd Kat en is in zijn leven nog nooit één stap buiten de deur geweest. Bizar he? Dat vindt Henk ook. Daarom besluit Henk op zijn 35e verjaardag dat het genoeg is geweest. Hij is voornemens voor de allereerste keer op reis te gaan.

Hij twijfelt nog even over zijn eindbestemming; wordt het Waspik, Boerenhol, Doodstil, of het alom bekende Poepershoek… (serieus, google ze maar). Ach wat maakt het uit, Henk ziet wel waar hij uitkomt.

En o ja, klein detail…

Eén puntje zijn ze Henk nog vergeten te vertellen; zijn leven hangt ervan af.

Wat dit met Braziliaans jiu jitsu (BJJ) te maken heeft? Leuk dat je het vraagt. Alles namelijk.

Iemand die voor het eerst BJJ gaat doen, in het bijzonder iemand die nog nooit iets aan vechtsport of zelfverdediging heeft gedaan, is namelijk goed te vergelijken met Henk.

Diegene heeft namelijk geen enkel benul van de positie waar hij of zij zich bevindt. Laat staan hoe hij naar een betere positie komt en waar de fuck die betere positie überhaupt eigenlijk is.En dat je leven ervan afhangt, klopt ook wel enigszins. BJJ is namelijk een strategisch en gecontroleerd spelletje “I kill you, you kill me”.

Het is dus handig wanneer je een soort van landkaart zou hebben om je positie “in kaart te brengen” en je volgende strategische zet te bepalen. Herken je jezelf als beginner dan kan onderstaand stappenplan wellicht helpen om het spel sneller onder de knie te krijgen.

1. Overleef.

Wanneer je een landkaart wilt bestuderen terwijl je tussen Amsterdam en Utrecht met één oog dicht spookrijdend over de A2 crosst op een eenwieler, is de kans groot dat je vanwege de impact met de eerste tegenligger niet aan heel veel studie-uren toekomt. Anders gezegd; een veilige plek waar je rustig kunt blijven, helpt om overzicht te houden en informatie te verwerken. Dit is niet anders bij BJJ. Zodra je weet hoe je kunt overleven onder de druk van een aanvaller, creëer je ruimte en tijd. In het begin is dit nog onwennig en klop je misschien uiteindelijk alsnog af. Naarmate je langer traint en focust op overleven, ga je situaties herkennen en vind je, net als het bestuderen van de landkaart, de rust om overzicht te houden en informatie te verwerken.

2. Herken de hoofdsteden.

Nu je eenmaal weet dat het niet helpt om lachend met je kin omhoog de RNC te verdedigen, is het tijd om de hoofdsteden, aka basis posities te leren kennen. De absolute basics zijn:

  • Closed guard
  • Half guard
  • Side mount
  • Mount
  • Back mount

Leg in het begin de nadruk op het herkennen van deze posities, zowel wanneer je van boven vecht als wanneer je van onder vecht. Begin je bekent te raken met de posities, ga dan verder met het leren kennen van de basisconcepten van elke positie.

Een algemeen basisconcept voor een beginnende vechter van bovenop is om de positie te controleren en te behouden. Voor de vechter van onderop is dit bijvoorbeeld om zijn positie te verbeteren door de bovenste vechter te kantelen en bovenop te komen, of door de vechter bovenop terug te werken naar half guard of closed guard.

Naast bovenstaand voorbeeld kent elke positie ook enkele basisconcepten die goed van pas komen tijdens het BJJ-spel. Houdt het in dit stadium bij de grote lijnen en kijk telkens naar wat jij nodig hebt in elke positie.

Brazilian jiu jitsu en grappling vullen elkaar goed aan.

BJJ lijkt qua regelgeving en spelvorm heel erg veel op grappling. Trap- en stoottechnieken zijn bij beide sporten niet toegestaan. Trainen in beide sporten is dan ook goed mogelijk.

Maak gebruik van twee gratis proeflessen!

3. Leer de hoofdwegen.

Wanneer je de hoofdsteden onder de knie hebt, is de volgende stap om te leren hoe je er kunt komen. De manieren om in posities te belanden zijn eindeloos. Daarom is het handig om eerst te focussen op de hoofdwegen.

In onze vergelijking met de landkaart kun je denken aan bijvoorbeeld die weg waar jij het zo handig vond om met een eenwieler overheen te sjeezen; de A2.

Er bestaan talloze wegen naar Rome. En in BJJ zijn er minstens net zo veel wegen naar een mount. Begin met de meest voor de hand liggende transities en focus hierbij op de meest voorkomende situaties waar je op vastloopt tijdens het rollen (sparren op z’n BJJ’s).

4. Ontdek de attracties along the way.

Oké, je weet in de meeste gevallen te overleven. Je kent de hoofdsteden. Je weet hoe je er kunt komen. Mooi, tijd voor de attracties! #submissions #lol #yolo #daargaathettochom

Dit is waar het om draait. Je wilt jouw tegenstander tot overgave dwingen door een submission. En als het even kan, dan graag door de meest fancy schmancy submission.

Toch is het advies om dit als absolute beginner los te laten en bovenstaand stappenplan in chronologische volgorde aan te houden. Beginners die enkel focussen op het submitten van hun tegenstander zijn te vergelijken met een stier die volle bak afstormt op een rode vlag. Door dit wilde gedrag liggen de kansen om aan te vallen voor een meer ervaren tegenstander dan vaak voor het oprapen.

En Henk?

Daar hebben ze alleen nog maar de schoenen van terug gevonden. 

Dit blog is geschreven door Willem Peters van Primal Performance.
Primal Performance gelooft dat het onderhouden van een gezonde levensstijl leuk en toegankelijk kan zijn. Ga voor meer informatie naar
 www.primal.nl/performance/.

Geplaatst: 16 januari 2019
Categorie:
, , , ,